De Vomar

Bij voorkeur tegen sluitingstijd, maar liever kom ik er helemaal niet. Winkelcentra. Om de hoek is er de Albert Heijn; goed voor de vlugge boodschap. Voor het echte werk is er iets verderop winkelcentrum Spaarneboog. Voor de hongerige maag ‘Brasserie Bonjour’, voor de overtollige kilo’s ‘Health Center Spaarneboog’. Behalve ‘de Action’ en ‘de Aldi’ tref je er onder meer kringloopwinkel ‘de Schalm’, kapsalon ‘de Kniphoek’ en de schrik aller supermarkten: ‘de Vomar’.

De strijd begint op het parkeerterrein. Zeker op zaterdag. Via het eenrichtingsverkeer wordt je regelrecht de ellende in geleid. Er is geen weg meer terug. Jeeps en ‘Touaregs’ met ‘de knipper aan’ op de gehandicaptenparkeerplaatsen, glas en stapels karton naast de glasbak en dan de rijen. Voor de lege flessen, voor de karretjes, voor de weegschaal voor groenten en fruit, voor de kassa. Geduld is niet mijn sterkste punt, maar zelfs een bibliothecaresse zou het hier zwaar te pakken krijgen.

Bij binnenkomst de vertrouwde gezichten: de jonge dames van de haringkar (met hun handen in het haar, vet van de haarlak), de verkoper van de daklozenkrant (altijd verdekt opgesteld onder de trap) en de dame van de bloemenzaak (“dat bosje maar doen?”). Ook voor de meesten van hen een jaarlijks functioneringsgesprek, bedrijfsuitje of misschien zelfs wat loonsverhoging.

Niet de meest inspirerende omgeving, deze supermarkt in Haarlem-Noord, maar wat verwacht je? Na de toegangspoortjes het hele jaar rosé in de aanbieding, stapels bierkratten, kilometers toiletpapier en de kiloknallers. Via het brood naar groenten en fruit, de kaas en de vleeswaren. Op de hoek de koffiecorner. Op een slechte dag kom je hier collega’s tegen. Of die van je partner. Nog beter. Langs de zuivel, frisdrank en conserven, via het kattenvoer en de non-food richting kassa, om vervolgens in een lange rij aan te sluiten. De tl-buizen die een bleek licht werpen op de oude tegeltjes. Het moeizame gedraai van de zwenkwieltjes van de kar. De lijstjes van voorgangers, oude kassabonnetjes en bloemkoolresten er nog in.

Eén vraag: wat is er zo super aan supermarkten?



Plaats een reactie